Festival USE THE C!TY prinesie koncerty v električke aj Kartónové mesto

22.05.2012 Košice

Košice 22. mája (TASR) - Košický verejný priestor prebudí už po štvrtý raz jedinečný festival svojho druhu USE THE C!TY. Mesto sa stane dejiskom zábavy, umenia a hudby už od štvrtka 24. mája do nedele 27. mája.

Nezvyčajný zážitok ponúkne tento rok Kartónové mesto, ktoré vyrastie z 3,5 tony kartónu na Námestí osloboditeľov a bude epicentrom festivalu. "Myslím, že je to niečo netradičné, čo sa oplatí pozrieť, nie je to iba stavba z kartónu, ale je to kvázi paralelné mesto," opísal dnes na tlačovej konferencii dramaturg a manažér festivalu Christian Potiron. Mestečko totiž bude mať svoje vlastné pravidlá, s vlastnou kartónovou menou, nazvanou "Badtaste". Vznikne vďaka skupine ruských umelcov, ktorí pôsobia pod názvom Cardboardia. Medzi kartónovými budovami bude napr. magistrát či svadobné centrum. Ľudia môžu v kartónovom mestečku podľa Potirona participovať, otvoriť si tam napr. svoj vlastný obchod. "Môžu to používať, transformovať, stať sa primátorom, môžu hrať iné roly ako v živote," dodal Potiron.

Festivalu budú tento rok chýbať priestory Kasární-Kulturparku, ktoré sú v rekonštrukcii. Podľa organizátora to bude väčšia výzva. "Je to zároveň ťažké, na nás to tlačí, aby sme viac robili vo verejnom priestore, čo je základný cieľ projektu," vysvetlil Potiron. Festival tento rok zároveň čaká posledná možnosť zmeniť svoju štruktúru pred rokom 2013, keď sa Košice predstavia ako Európske hlavné mesto kultúry.

Tohtoročný ročník USE THE C!TY bude podľa organizárov ešte tvorivejší a zábavnejší. Postarajú sa o to okrem domácich aj ruskí, rakúski či nemeckí umelci. Neprehliadnuteľným podujatím bude Mesto plné hudby v piatok (25.5.), ktoré sa začne o 18.00 h na pešej zóne v centre Košíc. "Cieľom je zaplniť mesto živou hudbou všetkých žánrov a umožniť každému slobodne si užiť a vychutnať špecifickú atmosféru," povedal Ján Hološ z organizačného tímu. Na výzvu hrať v meste zareagovalo 60 hudobníkov od deathmetalovej kapely až po cirkevný zbor.

Súčasťou programu budú už tradične Koncerty v električke č. 6 piatok (25. mája) od 14.00 h do 17.00 h, ktoré spríjemnia cestovanie. Košiciam sa predstavia aj tanečníci a športovci, ktorí predvedú šokujúce pohybové predstavenie Bodies in urban spaces (Telá v meste) v sobotu 26. mája od 10.00 h.

S divadelnou hrou Nebo nad Košicami sa predstaví nemecká skupina Lostoff, taktiež v sobotu od 15.00 h. V tento deň ožijú aj telefónne búdky na Hlavnej ulici, ktoré využije košické Divadlo na peróne. Vďaka hercom ožije spolu deväť búdok, výsledkom bude päť samostatných šesťminútových výstupov.

Organizátori si pre deti pripravili v nedeľu (27. mája) v Kartónovom meste súťaže, maľovanie, výrobu masiek a predstavenie košického Bábkového divadla spojené s workshopom o 15.00 h.

Košický festival USE THE C!TY ponúka umenie už od roku 2009, zapája do programu slovenských a zahraničných umelcov. Zároveň patrí medzi hlavné podujatia neziskovej organizácie Košice-Európske hlavné mesto kultúry 2013.
 

Vyberte región